Alpha-1 tactisch zoeklicht

Posted By: Dennis Krugers In: Root On: Hit: 591

Krachtig zoeklicht met een bereik van 1,6 km!

Krachtig zoeklicht met tactische functies
Al bij de introductie van het Alpha-1 maakte dit tactische zoeklicht onmiddellijk een diepe indruk bij de de beoogde doelgroepen. Met een lichtopbrengst van 3,2 miljoen candela, een lichtgewicht body van slechts 3 kilogram (4 kg inclusief batterij) en een extreme duurzaamheid zette de Alpha-1 dan ook een nieuwe standaard op het gebied van tactische zoeklichten.  Voer- en vaartuigen worden met dit ultra krachtige zoeklicht over een afstand van meer dan 1,6 kilometer in het licht gezet waardoor reddingswerkers onder de meest uitdagende omstandigheden hun werk kunnen verrichten en operators van land- en zeestrijdkrachten altijd een tactisch voordeel hebben.

De zoekstraal is eenvoudig in te stellen middels een schuifsysteem. Tevens beschikt de Alpha-1 over een strboscoop functie.

Om ook in de zwaarst denkbare omstandigheden te blijven presteren werd de Alpha-1 aan een serie extreme duur- en veldtesten onderworpen. Mede hierdoor werd de Alpha-1 al snel het favoriete zoeklicht voor de kustwacht, landmacht en marine eenheden alsmede opsporingsdiensten. Door het lage gewicht en een soort FN P90 handgreep kan de Alpha-1 eenvoudig door een operator worden meegenomen en bediend. Door de compacte bouw is de Alpha-1 uitstekend geschikt om geïntegreerd te worden met wapensystemen op een vaartuig, voertuig of helikopter, met dien verstande dat de Alpha-1 eenvoudig losgekoppeld kan worden om dan ook buiten het voertuig ingezet te worden.

Ondersteuning bij aanhoudingen
Al snel nadat de Alpha-1 werd geïntroduceerd binnen politie en andere opsporingsdiensten, zagen de gebruikers ook andere toepassingsmogelijkheden. De kracht van de 3,2 miljoen candela sterke lichtbron en de mogelijkheid om een stroboscoop effect te creëren bleek personen die in de lichtstraal werden ‘gevangen’  gedurende enkele seconden volledig te desoriënteren. Door de Alpha-1 in te zetten als een non-lethal wapen tijdens risicovolle aanhoudingen kan de verdachte snel onder controle worden gebracht en is vaak minder geweld noodzakelijk om het gewenste doel te bereiken. Dit levert meer veiligheid op voor de aanhoudende eenheid en eventuele omstanders, maar ook voor de verdachte of betrokkene in kwestie. Daarnaast blijkt de Alpha-1 ook bijzonder effectief als inzetmiddel bij ordediensten ten behoeve van crowd-control.

Infrarood
Gedreven door het succes van de Alpha-1 hebben de ontwikkelaars gezocht naar mogelijkheden om dit tactische zoeklicht nog breder inzetbaar te maken. De oplossing vanuit tactisch oogpunt lag voor de hand: voeg infrarood toe zodat het zoeklicht ook heimelijk bij hoog specialistische operaties gebruikt kan worden.